Veel Gestelde Vragen ~ Brood

Door de jaren heen zijn er al veel vragen gesteld. Hieronder veel van die vragen mét hun antwoord:


+ Wat is het verschil tussen meel en bloem?

Het verschil tussen meel en bloem is dat bloem uitgezeefd meel is. In meel zijn dus de tarwezemelen en tarwekiemen nog aanwezig. Terwijl het in bloem eruit gezeefd is. Vandaar dat we van meel bruinbrood kunnen bakken en van bloem witbrood. Hetzelfde geldt voor roggemeel/roggebloem, maïsmeel/maïsbloem, speltmeel/spelbloem enzovoort.

+ Hoe komt dat een bruinbrood kleiner is dan een witbrood?

Wit brood wordt gemaakt van witte tarwebloem. Witte tarwebloem is uitgezeefd volkoren tarwemeel. Wat overblijft bij witte tarwebloem is dus de kern van de tarwekorrel. Alleen in de kern van de tarwekorrel zitten de eiwitten die gluten vormen om volume te geven aan het brood. Verhoudingsgewijs zit er dus in volkoren tarwemeel minder bloem (en dus minder eiwitten en gluten) en meer zemelen en kiemen. En zemelen en kiemen doen niets bij het rijsproces.

+ Wat kan ik bijmengen door mijn deeg?

Alles wat u lekker vindt!! Dat is het leuke van zelf brood bakken!! Droge toevoegingen zoals noten hebben weinig invloed op het recept. Wees voorzichtig met producten die van zichzelf al vocht bevatten. Óf vlokken, die hebben een beetje meer vocht nodig.Tot 100 gram toevoegingen gebruikt u nog dezelfde hoeveelheid gist. Maar gaat het brood echt rijkelijk gevuld worden tot 300 gram extra, dan voegt u de dubbele hoeveelheid gist toe.Denkt u maar eens aan: noten, suikerbroodchips en kaneel, zongedroogde tomaten en olijven, zonnebloempitten (even roosteren voor meer smaak), lijnzaad, roggemeel, specerijen, zuidvruchten, gewone en/of gemoute tarwevlokken, sesamzaad, maanzaad, suikerbroodchips voor suikerbrood (zie recept op pagina bakrecepten), gierst, dadels, vijgen, bananen, abrikozen, cocos, knoflook enzovoort, enzovoort. U wordt beperkt door uw eigen verbeelding.

+ Kan ik ook toevoegingen gebruiken met een broodbakmachine

Jazeker! Gebruikt u een broodbakmachine wees dan voorzichtig met harde producten zoals bijvoorbeeld noten of suikerchips voor suikerbrood. De teflonlaag is snel beschadigd. Doe ze erbij bij de piepjes of aan het eind van de laatste kneedbeurt. U kunt ze natuurlijk ook zelf fijn hakken.

+ Moet ik broodverbeteraar gebruiken?

Dit is uw eigen keus. De meelverbeteraar zorgt voor een betere werking van de gluten. Het deeg wordt soepeler en makkelijker te verwerken. Het krijgt een groter volume bij het rijzen en het blijft langer vers.Moet er altijd suiker en zout in het brood?Voor een zoutloos dieet kunt u broodmet minder zout bakken. Als u iets suiker toevoegt activeert dit de werking van de gist, strikt nodig is dit echter niet. Dan zult u enkel wat langer moeten wachten op een goed gerezen brood.

+ Is het lekker om een ei door het brooddeeg te mengen?

Het nadeel van een ei door het brood is dat het droger zal worden. Voordeel is dat de smaak verandert. Ook kunt u een luxe brood bakken met melk en een ei.

+ Kan er i.p.v. water ook melk in het brood?

Men kan water vervangen door elke vloeistof. Bijvoorbeeld bier, wijn, tomatensap of melk. Uiteraard heeft dit een uitwerking op de smaak van het brood. Indien men het water vervangt door melk zullen de aanwezige melksuiker de rijzing en deegontwikkeling bevorderen. Ook is het lekker om bijvoorbeeld een melkbrood te bakken.

+ Mijn brood smaakt naar gist

Minder gist gebruiken. Smaakt alleen een stukje van het brood ernaar dan is de gist niet goed verdeeld door het deeg. Langer kneden dus.

+ Hoe kan ik een grote verpakkingen gedroogde gist bewaren?

Het beste is om 2 of 3 luchtdichte potjes of bakjes te nemen, de gist daarover te verdelen. Een van de potjes of bakjes gebruikt u steeds, de anderen laat u gesloten in de vriezer. Als de eerste leeg is, of als de werking terugloopt (het brood rijst niet meer zo goed), kunt u met de tweede beginnen.

+ Moet ik de gedroogde gist aanmaken met water en suiker?

NEE! In het verleden wel en met sommige merken nog steeds maar met het merk Bruggeman wat wij verkopen gaat de werking weg als u het aanmaakt. Erdoorheen mengen zoals suiker of zout. Maar NOOIT samen met het zout. Wanneer zout en gist samen worden toegevoegd zal de gist niet meer werken omdat het zout de gistcellen vernietigt.

+ Kan ik verse gist invriezen?

Het is mogelijk om verse gist in te vriezen. Het is dan niet meer brokkelig als u het ontdooit maar papperig. Maak daarom porties voordat u het invriest. Laat het ontdooien in een lauw kopje water. Watertemperatuur maximaal 20 °C. Anders verdwijnt de werking. We hebben hierover heel enthousiaste erover gehoord en sommige teleurstellende ervaringen. Is een kwestie van uitproberen.

+ Waarom rijst mijn brood niet?

Hier zijn een aantal redenen voor te geven.

Zijn de gist en het zout gescheiden van elkaar toegevoegd? Dus bijvoorbeeld eerst de gist en als laatste het zout? Wanneer zout en gist samen worden toegevoegd zal de gist niet meer werken omdat het zout de gistcellen vernietigt.

Waren alle grondstoffen op kamertemperatuur? Vooral als melk uit de koelkast komt is het te koud. Warmt U het dan op in een pannetje dan is het te vlug te warm. De temperatuur moet zijn zoals U het in een zuigfles zou doen voor een baby. Bacteriën (in dit geval gist) vermenigvuldigen zichzelf het snelst bij 30-37 °C (lichaamstemperatuur).

Hebt u lang genoeg gekneed? Kneden is het belangrijkste wat er is in brood bakken. Ook het zogenaamde opmaken hoort hiertoe. Druk hiertoe de deegbal uit tot een grote lap (kost moeite) ongeveer ter grootte van Uw bakblik. Sla de linker- en rechterkant naar binnen en rol het op zoals een vaatdoek. Leg het in het bakblik met de sluiting naar beneden.

Heeft het te rijzen deeg niet op de tocht gestaan? Is te voorkomen door het met een vochtige doek te bedekken. Is ook beter voor het vermenigvuldigen van de gist.

Heeft het te rijzen deeg rustig gestaan? Soms zakt het deeg in als er plotselinge bewegingen zijn. Voor de hand liggende vraag, maar was de gist (vers of droog) wel vers? Verse gist moet brokkelig zijn. Het is ongeveer 3 weken houdbaar in de koeling. Droge gist is in principe werkzaam tot de tenminste houdbaar datum op de verpakking. Eenmaal geopend loopt de werkzaamheid terug. De werkzaamheid houdt ongeveer op na 3-4 maanden. Zie ook: Hoe kan ik grote(-re) verpakkingen gist aanbreken en bewaren?

+ Het brood rijst goed, maar zakt dan in (krater- of valleibrood)

Het is mogelijk dat er te weinig eiwit in de bloem of meel zit. Het komt meer voor bij bruinbrood dan bij wit brood. Oplossing is om witte bloem er door te mengen maar dan wordt het brood lichter van kleur. Ook een oorzaak kan zijn dat er teveel aan vetten in het brood (boter, olie, enz.) aanwezig is. Het brood rijst dan te snel en zakt weer in. Minder vetten gebruiken kan helpen. Een oplossing kan zijn de boter weglaten en een deel van de olie vervangen door water. Ook niet meer gist gebruiken dan wat er is aangegeven op de verpakking. Ook een korter programma van de broodbakmachine kan uitkomst bieden

+ Mijn brood bakt over de vorm

Dit kan een gevolg zijn van te veel deeg voor de vorm. Maar ook kan er teveel boter of te veel gist zijn gebruikt. Voor een brood van 500 gram bruinmeel of wittebloem is ongeveer 25 gram verse gist of 5 1/2 gram droge gist nodig. Ook kan er teveel water zijn gebruikt. Let echter op bij bruin(volkoren)meel: de aanwezige zemelen nemen extra vocht op. Dit heeft echter wel tijd nodig, waardoor het deeg er kleverig uitziet en aanvoelt. Langer kneden is dan de beste oplossing, zodat het deeg tijd heeft om het vocht op te nemen.Ziet u het deeg te hoog worden open dan de deur van de oven of het deksel van de broodmachine en prik met een vork een paar gaatjes in het deeg.

+ Er zitten gaten onder de broodkorst

Dit is een gevolg van het te snel rijzen. De gist heeft dan teveel koolzuur gegeven. Misschien hebt u teveel suiker erbij gedaan, niet lang genoeg gekneed of er teveel water erbij gedaan. Ook kan het deeg te snel gerezen zijn. Samengevat: langer kneden of minder suiker of minder water of langzamer laten rijzen.

+ Mijn plaatstalen broodblik en brood stinken naar ijzer als het uit de oven komt

Dit is een normaal verschijnsel. De lucht zal vanzelf verdwijnen. Komt het meeste voor bij nogal nieuwe plaatstalen broodblikken.

+ Hoe kan ik het beste mijn plaatstalen broodblikken in gebruik nemen?

  1. Het in de broodvorm aanwezige stof verwijderen door deze met een doek uit te vegen.

  2. Broodvorm invetten met margarine. De margarine eerst zacht maken en aanbrengen op de binnenzijde van de broodvorm d.m.v. een kwast of doek. Dit dient zorgvuldig te gebeuren omdat anders de korst van het gebakken brood onherroepelijk aan de broodvorm blijft plakken.

  3. Voorgaande handeling de eerste drie keer zowel VOOR als NA het bakken uitvoeren. Daarna alleen nog NA het bakken zodat de broodvorm vet weggezet wordt.

  4. De buitenzijde van de broodvormen is niet tegen roest bestand. Ter voorkoming van roest dient u de vorm VOOR gebruik te oliën.

  5. Het brood niet in de broodvorm laten afkoelen maar direct uit de broodvorm halen. Als hiermee wordt gewacht, ontstaat door condensvorming tussen brood en vorm een vlugroest op de binnenzijde van de broodvorm waardoor vroeg of laat de op de binnenzijde van de broodvorm gevormde oliefilm loslaat en zwarte plekken op het brood veroorzaakt.

+ Hoe kan ik beste mijn plaatstalen broodblikken bewaren?

De beste manier om broodblikken te bewaren is ingevet en al. Dit omdat ze anders gaan roesten en u de volgende keer weer van voren-af-aan moet beginnen om uw brood er uit te tobben. WAS ZE DUS NOOIT AF! Met het afwassen wast u ook het vetlaagje eraf wat u er de eerste keer hebt opgesmeerd. Maakt ze schoon met een stukje keukenpapier. Klinkt misschien onhygiënisch, maar is wel uiterst praktisch. En het brood incl. vorm wordt gebakken met 190-210 C. Zorg er echter wel voor dat de olie of het vet wat in de vorm blijft niet ranzig wordt, anders krijgt u een vieze smaak bij de volgende keer broodbakken. Het beste schoonmaken met een stukje keukenpapier.

+ Hoe voorkom ik dat mijn brood kruimelt na het ontdooien?

Een vriezer onttrekt altijd veel vocht aan de levensmiddelen die er in bewaart worden. Al het vocht uit de lucht en de artikelen slaat neer op de koude-elementen. Vandaar dat het het beste is alles wat u erin bewaart zo luchtdicht mogelijk te bewaren zodat er zo min mogelijk vocht uit kan vriezen. Snijdt het brood daarom van te voren (makkelijker en sneller ontdooien) en bewaar het dan in luchtdichte diepvrieszakken of luchtdichte bakjes. U kunt natuurlijk ook meer vocht toevoegen bij het deeg. Ook meer vet (boter) of broodcème wil helpen.

Vorige
Vorige

Veel Gestelde Vragen ~ Zoete baksels